Lemongrass

Det är ju inte lätt att hitta middagsställen när man är i storstäder som denna. Man kan i och för sig gå till galleriornas foodcorts - men hur kul är det? Vår guide tipsade om den här restaurangen som visade sig vara en fullträff.

(inlägget är mer som en liten reminder för mig själv - alltid kul att kunna tipsa vidare om någon ska besöka stan).

  • Comparison: more expensive than average
  • Address: 4 Nguyen Thiep
  • Phone: (84-8) 822 0496
  • Directions: District 1
  • Ett annat bra ställe vi åt middag på hette: Quan An Nhgon


    Ho Chi Minh City, Ho Chi Minh City Restaurant, photo, picture, image


    A day in Cai Be

    I går var vi äventyr igen - Mekongdeltat. Vi tittade på den färgsprakande flytande marknaden, gick i land och fick se hur diverse produkter framställdes (t ex rispapper, riskakor & palmbladstak). Vi åkte runt på floden i en egen båt och med en egen guide, det blir extra roligt när man inte är en hel grupp, man kan vara lite mer frågvis då...

    Har så klart tagit en massa bilder, jag kommer lägga upp dem när vi kommer "hem" till Lanta.

    Dinner

    Som kvällsaktivitet stack vi iväg till nattmarknaden, strosade runt och blev antastade av försäljarna. Gillar verkligen inte att de ska ta på en...

    Till middag valde vi en spartansk restaurang vid marknaden som serverade traditionell vietnamesisk mat, över lag var det helt okej, men jämfört med thaimat så hå har det INGET att komma med.

    I morgon plockas vi upp redan klockan 8, då bär det av till Mekongdeltat. En heldagsaktivitet.




    Dagens

    Efter en brakfrukost som vi beställde upp på rummet stack vi iväg med guiden Tan till tunnelområdet. Tan var jätteduktig på engelska så vi passade på att ställa tusen frågor om Ho Chi Minh och Vietnam! 

    Linus och Janne gav sig in i både en och två tunnlar men jag var för feg. Trånga, mörka och varma gångar under jord var lite för mycket för mig. Svårt att ta det till sig - att det var på riktigt. Kändes som en filminspeliningsplats...

    Även denna eftermiddag tillbringades på taket. Poolen med andra ord.  

    Grattis!

    Härligt med sommartid för Sverige - det är ni värda! Mot ljusare tider!

    9.00

    I morgon blir det till att ställa klockan, nio blir vi hämtade av bilen som ska ta oss till tunnlarna. Ska bli spännande, men jag är fortfarande osäker på om jag verkligen kommer att våga krypa ner...


    Flickan

    På trottoaren kom en tjej fram till mig:

    Flickan: Vill du köpa vykort?
    Jag: Nej tack det är bra. Tack så mycket.
    Flickan: Jo, köp vykort. Snälla.
    Jag: Tack så mycket, men nej tack.
    Flickan: Snälla, jag är hungrig.
    Jag: Nej tack.
    Flickan: Varför?

    Jobbigt.


    Storstad

    Jo minsann, detta är en riktig storstad. Helt otroligt vilken trafik, det ser helt overkligt ut när alla moppar susar fram från alla håll och kanter. När man ska ta sig över gatan tar man till en speciell teknik - man ska gå sakta och man får absolut inte vänta om och gå tillbaka, det känns som att vara med i ett TV-spel (live alltså).

    I dag gick vi till fots en hel del (flip-flopsen kanske inte är den optimala promenadskon?), vi kollade in en del varuhus, en stor marknad (Ben Thanh Market) - marknaden var det rätt obehaglig då säljarna var väldigt på och skulle ta en i armen osv. Inte roligt. Vi hann även med en sväng ner till Saigon river och kolla läget, dagen avslutades med en vilostund på hotellets tak där poolen ligger. 


    HCM

    Efter 4 timmars bilåkande, och lätt ömmande bakdelar, så klev vi på planet i Phuket som tog oss till Ho Chi Minh. Väl framme så möttes vi av ett redigt ösregn, det första på 3 månader. I taxin på vägen till hotellet så berättade taxichauffören lite om Vietnam, bland annat berättade han att det bor 6,5 miljoner i Ho Chi Minh och att det finns 4,5 miljoner mopeder. Sen krockade vi nästan med en av dom. Väl framme vid hotell (Sofitel Saigon) och sega efter resan så beställde vi "roomservice" och åt en mysig middag på rummet. Sen somnade vi...

    Tunnel

    Undrar om jag vågar krypa omkring här?



    Cu Chi tunnlaran består av ett handgrävt nätverk av underjordiska tunnlar som man kan finna ca 35 km Nordväst om Ho Chi Minh fd. Saigon. Tunnlarna var som mest ca 250 km i Cu Chi dirstriktet och börjades att byggas redan under 1948-talet då Viet Minh (befrielserörelsen) använde dessa i kampen mot fransmännen.

    På 60-talet användes Cu Chi tunnlarna åter, denna gång av FNL-Gerillan. Allt eftersom att tunnelsystemet växte så blev det naturligt att behöva ha det mesta i tunnlarna såsom sjukhus, klassrum, kök, sovplatser och även små minibostäder.

    Under Vietnamkriget var Cu Chi tunnlarna en enom tillgång och ställde till med mycket problem och huvudbry för Amerikanerna. Tunnlarna bombades men utan större framgång. Istället sändes sk. tunnelråttor in vilket igentligen var frivilliga amerikanska soldater som "tränats" för tunnlarna. Dessa soldater utrustning bestod endast av ficklampa, handeldvapen och kniv. Även dessa försök att utkämpa kriget på deras egna villkor gav inga större framgångar.


    Resa från resan

    I dag åker vi till Saigon! Bilen plockar upp oss 13.30 för att köra oss till Phuket och flygningen till Ho Chi Minh tar bara en och en halv timme. Vi stannar där tom onsdag nästa vecka.

    Det tar i mot att packa, men jag måste ta tag i det nu...

    Husdjur

    Säg hej till Håkan. Här får Håkan lunch.


    Han gillar grodor.


    Håkan bor i vår utedusch.

    Minnen

    Njuter av ett glas rosé.


    Vår elefant plockade en blomma till mamma.


    Gummi från gummiträdet.


    Vilken ska vi ta? Hamnen på Phi Phi.


    Mamma var en grym snorklare (Maya beach i bakgrunden)




    Ja, det är mammas lilla kille det. Love.


    Kan man få nog?


    På väg från Maya beach.






    Ganska så trångt på Maya B...


    Favoritrestaurangen med Nathailie, One, Chai & alla andra som jobbar där.




    Dags för dinner i Saladan.


    Sista kvällen.


    Ett minne från mamma & mormor.


    Skämsigt?

    Kände mig galet bortskämd när jag slog mig ner helt själv med en kall Chang och en NY Family-Living-tidning lagom till solnedgången.

    En mamma drog förbi med en barnavagn med ett tjutande barn och kollade lite avundsjukt (inbillning?) mot mig. Jag bara satt där & mös - det är härligt att en son på snart 16 år tänkte jag...



    Livet är för härligt.

    Lyxig frukost

    Vi firar in fredagen med en frukost på Cafét - det passar ju så bra när Bambie (städis) kommer. I dag fick Linus hänga med då han har ledigt i dag (blev snuvad på sovmorgonen...).

    Nu blir det lite skola för mig, sen tänkte jag fixa mig lite fin inför Vietnamresan. Lite naglar ska målas - både på fingrar och tår. Eventuellt toppar jag med en helkroppsmassage.

    Snart kommer en massa foton. Må så gott & hoppas du får en härlig fredag och helg.

    Tavlan

    Ett, tu, tre.

    1. (Originalet) av Lisa Rinnevuo.


    2.


    3.

    Många härliga minnen

    Sitter och laddar upp en massa foton från mamma och mormors besök. Oj vad vi hann med mycket...

    - Elefantridning
    - Båttur "4 öar"
    - Snorkling
    - Båt till Phi Phi, där hyrde vi en Longtail och åkte till Maya beach
    - Hyrde en Songthaew och åkte ner till nationalparken (och blev helt igendammade)
    - Besökte de stränder som är bäst dvs Klong Nin, Long beach, Klong dao, Klong Khong, Kantiang bay & Relax bay
    - Åkte Tuk-Tuk
    - Skåla med 80-talsklassikern B52

    Love ♥

    Fotona kommer inom kort. Vi ses!


    Meddelande

    Meddelandelapparnas information skiljer sig lite från de hemma...


    För tjugoandra gången

    Ska strax strosa iväg till Yogan, helt otroligt vad fort veckorna går. Idag är det dags för pass nummer 22 och nu sitter rörelserna/positionerna bra men jag är då lika stel och kort i musklerna som vid start. Kan man operera sådant? ;-).

    Kollar igenom

    Oj, oj. Många foton har det blivit under dessa månader. Otroligt roligt att ta kort, mindre roligt är det att gå igenom och rensa. Det finns så många "lika dana" foton men från olika vinklar och vrån...

    Ho Chi Minh

    Har du varit där? Några tips? Det ska verkligen blir roligt att få besöka staden - gissar att det blir en kontrast till ölugnet här på Koh Lanta!


    Visumresan

    Vi kommer att flyga till Saigon från Phuket, vi kommer i samband med resan att stanna några dygn på ön. Det blir första gången för mig. Jag har varit och är lite anti/rädd/obehagskänsla/för-mycket-folk-ointresserad att besöka ön, men nu kommer det bli av.



    Mitt i veckan

    Vi ägnade vår onsdag till att fixa lite inför kommande visumresa, växla till dollar, googla lite boenden och andra tips. Resan kommer gå till Saigon (Ho Chi Mihn). Vi sticker på lördag.

    En PW och lite lektyrläsning på stranden är en självklarhet. Kommer jag någonsin att tröttna att se havet, känna den varma sanden under fötterna, ha Phi phi öarna som utiskt?


    Hej då

    Har just vinkat av mamma och mormor. Sorgligt och tomt...


    På flaket

    Strax hoppar vi upp på flaket för att se oss omkring på Koh Lanta. Apor, vackra stränder & mysigt lunchsställe står på agendan.

    Happy lördag. 


    En liten uppdatering

    Man vill ju inte ödsla tid framför datorn när man har mamma & mormor på besök. Men här kommer en liten, liten uppdatering.

    Har just klivit av planet.


    Janne, mormor, elefantskötare & elefant vid namn "hjärta" fast på thai så klart. Deras elefant var 25 år gammal.

    Här tar mamma kommando - placerad direkt på elefantnacken. Jag höll i mig hårt i "soffan" på elefantryggen.

    Blekt

    Tack för att det finns färg för fransar & bryn. Tack säger jag bara. Mina bryn blir näst in till obefintliga efter några veckor i solen.

    Har just gjort en liten färgning för man vill ju vara fin när mamma & mormor kommer :-). Dessutom kanske man ser lite piggare ut på fotona, har inte haft mascara på hela tiden här. Jag drömde till och med att jag plattade håret, så en viss saknad finns till att "fixa" sig.


    Koh Lanta festival 7-9 mars

    Några bilder från festivalen som ägde rum i Lanta Old Town.







    Här ville Janne hänga.

    En tavla

    Ett verk av Lisa Rinnevuo blir till, roligt att följa tavlan steg för steg.




    Träslöjd

    Linus har gjort en snaxskål på träslöjden :-).



    Lördag em.

    Efter utflykten åkte till "vår" ö igen och ner till Long beach.




    En av alla favoriträtter. Denna heter "lap", rätten kommer från norra Thailand.


    Snyggaste tukkisen här på ön.


    Thaiboxningsrink.


    Vår dag - fortsättning

    Har just åkt över med båten till Lanta noi (ön som ligger ovanför Koh Lanta)




    Jag hoppar. Här var vi helt själva hela dagen.


    På väg hem träffade vi några barn som lekte på stranden.


    Vår dag

    Vi tog moppen och åkte i väg till Lanta Noi. Ser du min läpp? Har haft munsår i 8 veckor, men nu, nu är det riktigt bra om man jämnför med hur det såg ut tidigare...

    Mer bilder kommer sen (killarna vill dra iväg nu - dags för dinner.)


    Morgon

    Killarna sover och jag passar på att läsa lite nyheter & kolla läget på nätet. Tiden går fort när man sätter sig vid datorn...

    I helgen är det "Lanta festival" här på ön. Roligt med lite evenemang :-).

    "Kändis"span

    I går morse när jag och Janne och åt frukost på ett fik här vid oss kom Camilla Läckberg & Martin Melin. Kändisar och kändsar var väl lite att ta i men liiite kul i alla fall tycker jag. 


    Helgen

    Här kommer lite bilder;

    Mammas glajjor, men Linus blomma...



    Saltvattensbad gav tydligen möblerna en trevlig look. Ville man så var det helt ok att sitta i dem när de låg i havet...


    Vi chillade på:


    Helgen som var

    Killarna hyrde som jag nämnde tidigare en kross för att kunna köra lite bättre på den galet dammiga vägen som löper ner till Koh lantas nationalpark. Vet inte om det framgår här men det är flera decimeter av detta röda pulver, så med med vanlig moppe/vespa är det lite trögt att ta sig fram.


    På tal om Oliva

    Jannes fraser:

    • Kolla den här Bob Marleytröjan - den ska måste vi köpa till Olivia - Den skulle Magnus digga att hon hade på sig.
    • Men kolla - dom här rosa Thaiboxningsshortsen skulle Oliva ha.
    • Kolla den där lilla tjejen (på stranden) - hon ser precis ut som Olivia, lika störig - men Olivia har lite större mage väl?



    Billigt

    Nog för att man drar sig för att göra vissa inköp här i landet då det är lite drygt att hela tiden förhandla om priset. Men när man är på gång är det inga problem att köpa t ex ett "Yogalinne" för 15 sek.

    Det vore fint med en "stanna-länge.stämpel", när man förklarar att man man är här på en "vistelse" och inte semester brukar det bli andra summor.


    Räkningar & räkningar

    Kollar posten gör vi nästan varje dag. Och innerst inne vet man ju att det sällan kommer annat än räkningar och reklam. Men idag fanns det något i posthögen - något som gjorde mig väldigt glad. Och rörd. 

    Suzanne skickade ett brev med foton, teckningar och ett kort med många välkomnade ord. Tusen tack för att du tog dig tid!

    Älskar fraserna jag får ta del av:

    Olivia: "Jag brände mig här med morfar" och visar sitt finger... "sen kom Janne och toria"
    Mamma/pappa: Jaha, vad gjorde dom då - tröstade de dig?
    Olivia:  De gick upp på mitt rum...



    Teckningen beskriver en snigelmamma. Så underbart! Notera att även Amelia kom med samma leverans. I love.


    Fix

    I dag har vi fixat lite inför kommande vecka. Vi har bokat en bil föra att hämta mamma och mormor på Krabi flygplats. Jag tror att vi fick till ett bra pris.  För en bra bil. Det tar drygt två timmar från oss till flygplatsen, tiden beror lite på hur färjorna går (det är två bilfärjor för att ta sig hit till ön).





    Omotiverad

    Fy. Vi har just kommit hem från en mysig middag på ett enkelt ställe här nära oss. Och nu, nu måste jag sätta mig med mina skolarbeten. En analys av Flugornas herre och en uppsats i skönlitterär text. Känner mig oinspirerad...

    Killarna har dragit iväg på Thaiboxningsmatch. Att titta på - ej delta. Hoppas jag.

    RSS 2.0