Hej då

Snart sticker vi och det lär inte bli någon dator på ett par dagar nu.

Bjuder på en "gissa-bajset-bild", det framgår inte riktigt hur stor högen är men jag kan informera om att den är gigantisk.


E-post

Jannes bror Jari mejlade ett härligt kort på sin senaste investering - Cool galax. Han meddelar i samma veva att det var 28 minus där uppe.


Utflykt

Nu är det snart dags att förlänga våra Visum så det ska vi passa på att göra på måndag då Linus har lovdag, sådant fixar man i Krabi så vi tänkte göra en avstickare i helgen och tillbringa den i Au Nang. Det var några år sedan som vi var dessa krokar så det ska bli kul att se de vackra öarna/stränderna igen - Koh Poda, Chicken Island, Railay Beach t ex.

Snorkel & kamera är ett måste!

Koh Poda:


Det kom en kille

Igår eftermiddag knackade det på "grinden" här och det kommer in en kille som frågar om det finns någon som heter Janne & Victoria som bor här? I högsta hugg har han ett paket som är snyggt inslaget i smurfpapper...

Killen som heter Tobias avslöjar att han är granne till familjen Lindholm i Grebo & det är Tompa som skickat med ett paket till oss. 1000 tack, det passade perfekt till fredagsmyset!

Kram från familjen L till familjen L ♥.







Mamma

När vi uträttat lite ärenden stannade vi till vid favirotstranden "Nin" för en sen lunch på en mysig restaurang. Jag passade även på att slå en signal till mamma. Mamma med stort M. Det är något speciellt med mammor.

Jag: Det känns som att jag skulle kunna stanna här hela livet
Mamma: Men det vill inte jag - tyst, snyfningar hörs
Jag: (Börjar gråta och kan inte prata)
Mamma: Hallå, jag hör inte dig...
Jag: Näe - jag kan inte prata - bara snyfta

Sen kunde vi fortsätta prata..


Jag ringer mamma:



Janne njuter:



På vägen hem:


Em.

Efter en förmiddag på vår strand mötte jag upp Janne efter jobbet för en tur söder över på ön. Vi passade på att boka natten inför kommande bröllopsdag och det blev den vänstra sviten just som vi önskat på nedanstående resort.

Resorten ligger högt på en klippa med väldigt trevlig utsikt, strand har vi inget behov av detta dygn då vi besöker den dagligen.

The Houben Hotel Koh Lanta (Krabi) - Hotellet från utsidan

Då var det fredag

Börjar med att säga hej fredag! Är som vanligt först uppe så jag tar mig lite tid framför datorn innan jag ska fixa frukosten. Idag kommer jag starta upp dagen med en tidig morgonpromenad på stranden, det är skönast att inte vara hemma när städerskan är här.

Läste förresten om en galen elefant i Phuket - den här var snäll. Det var han som fick mumsa upp våra inflyttningsbananer.


28 januari

Nu är det prick 1 månad sedan som vi lämnade Sverige, hittills trivs vi perfekt! Solljuset, huset vi bor i, sömnen, att vara ute alla dygnets timmar (för utom när vi sover förstås ;-)), värmen och att vi är tillsammans mycket mer än hemma är bara några få punkter som har ett stort värde i vår tillvaro.

Vinter i vår trädgård 23 december -09.




Idrott

Så här går idrottsdagen till i Linus skola: http://www.svenskaskolanthailand.se/wpt/view/28/628/30628/

Lotta B

Här sitter jag väldigt långt ifrån Sverige klockan 19.55 och lyssnar på Lotta Bromé på SR:s webbradadio, då och då blir det avbrott med trafik & nyheter. Känns lite konstigt att sitta här på kvällen i värmen när jag normalt lyssnar till Lotta vid mitt skrivbord på jobbet. 

Just nu är det en lastbil som gått ner i diket i Tullinge...

Onsdag 18.20

Onsdag hemma: Just kommit hem, vad ska vi äta? Handla? Kallt & mörkt...

Onsdag här & nu: Njuter av en vacker solnedgång.






Varmt på riktigt

Igår var det verkligen varmt, jag var helt matt efter Yogan. Eftersom att det var dags att slutföra min första inlämningsuppgift till kursen passade det perfekt att stätta sig inne med fläkten på högsta speed. 

 

Strandbröllop

Här om fredagen var det bröllop på vår strand. Det såg ut som att det var ca 25-30 gäster & alla var klädda i vitt, dukningen gick i vitt och rosa. Jag smygfotade lite.

 

Lååång kudde

till en låååång man. Igår slog Janne till på en "Thaikudde" där han ska ligga och softa vid 3-fikat om dagarna. Typiskt - han slutar ju klockan 2...


Det kom ett brev

Idag kom det betydligt roligare post än vad som kommit tidigare.

Du är för söt mamma. Puss ♥


Bling my name

En sådan här tröja ska Fasters tjej få av mig när jag kommer hem. Frågan är om jag ska beställa en som det står Olivia eller Victoria på ;-).

Saknar sötaste tjejen. ♥


Scripttext guld på vit t-shirt

Varför?

Jag blir lika konfunderad varje gång man är ute och åker i trafiken här. Att thailändare kör moppe, vespa eller MC med en hel hög barn på och utan hjälm är ingen nyhet. Men att västerländska familjer är ute och kör på samma sätt gör mig ledsen - vad gör att man tappar omdömet helt när man är i ett annat land? Här om dagen blev vi till och med omkörda av ett par med en baby som mamman hade i bärsele, ingen hade hjälm...


Något för Arla?

Vi testade en ny grej här i morse - yoghurt med kidneybönor & majs...

Självklart tror man inte att det ska vara bönor & majskorn i fast det var bilder på burken som visade. Vi tänkte väl att det skulle vara någon i muslistil eller liknande, att majsen stod för flingor och bönorna var någon frukt...




God morgon soliga måndag! Hoppas du får en fin vecka!

Sköna söndag

Moppetur även idag, vi åkte till Klong Nin som börjar bli en av favoritstärnderna här på ön. Vi har i och för sig en del stränder kvar att besöka men än så länge ligger den högt upp på listan.

På vägen hem körde vi förbi några resorter som vi har på span inför vår kommande bröllopsdag, vi hoppas på att hitta det ultimata stället.

The houben var ett av de ställen vi stannade till och kikade på - lite Japanskt stuk.

The Houben Hotel Koh Lanta (Krabi) - Bassäng

Lång & kort

We are very small people in Cambodia fick vi höra hela tiden när vi var där. Här är jag med en Thailändsk kock - de är rätt små här också.




Lördag i bilder

Vi stack iväg för att leta efter Persbrandt till Klong Khong beach idag på förmiddagen en sväng. Eftermiddagen tillbringade vi på vår strand där det blev lite manikyr & pedikyr.







Laddare löst

Jippi, jag har just lämnat mitt batteri för laddning hos Mimmi! Magnus har skickat ett SMS att han hittat min laddere hemma i skåpet så då kan mamma ta med sig den ner i mars.


Arg

Jag har glömt min batteriladdare till kameran hemma, trots att jag skriver mina listor och lägger fram saker jag inte vill glömma i mååånader innan t ex en resa. Hur lyckades jag glömma den?

Förra veckan haffade jag en tjej på stranden som jag hade sett med en liknande kamera och frågade om jag fick ladda mitt batteri i hennes laddare. Det fick jag, så jag sprang glad hem och hämtade batteriet men så visade det sig att mitt batteri var större än hennes så det funkade inte...

Nu har jag fått nys om att Linus lärares fru har en liknande kamera - ska försöka hitta henne idag...


Från ovan

Flygfoto över norra delen av Koh Lanta, vårt hus ligger vid den röda pricken.


07.18

Uppe med tuppen. Vaknar tidigt till fåglarna som för ett galet liv utanför sovrummet...Ska försöka spela in ett ljudklipp och lägga upp här - funkar det?

 

 


Snorkla

I helgen är vi sugna på en liten snorklingstur här omkring, vi ska kolla upp om det finns någon minivariant att åka på.

Vad ska du göra i helgen?


Rykte

Det sägs (är bekräftat) att Mikael Persbrandt med familj är här på ön för en "Thaimeout". Tyvärr går barnet på den andra skolan här på ön - "Lilla Svenska skolan". Måste hålla ögonen öppna då jag gärna skulle vilja få en liten skymt av min hemliga idol.



Idrott på Lanta

Idag hade Linus idrottsdag på stranden. Jag satt så klart och spanade bakom en solstol, riktigt roligt att sin son under skoltid, hur ofta får man chansen att göra det med barn i den här åldern? Hela skolan hade en gemensam idrottdag så de var mixade grupper med yngre och äldre elever. Linus var himla söt med småknattarna...

Här är en bild från en annan gympalektion (jonglering).

 

Fredagskänsla

Har just kommit hem efter en varm dag på stranden, dagarna blir ganska långa där då det sitter i att man måste "passa på" och ta vara på varenda minut. Nu är det ju lite annorlunda så nu behöver man inte få "dåligt samvete" för att man inte stannar och tittar på solnedgången t ex. Vi kommer hinna med ett par under tiden vi är här.

Har just öppnat en iskall Chang & satt på lite musik.


Måste våga

Efter Yogan åkte jag iväg till Relax Bay - helt på egen hand. Alltså bara jag och vespan. Jag är säker på att sötaste Therese skulle bli stolt över mig med tanke på att hon vet hur det gick till när vi var på Koh Phangan för några år sedan.



Yoga

Startade upp morgonen med ett Yogapass som gjorde mig trött och mjuk i kroppen. En hel del nya elevar var med på passet idag vilket gjorde att jag kännde mig lite mindre som en nybörjare. Jag känner i alla fall till de positioner som vi kör - men vigare har jag då inte blivit ännu. Frågan är om jag kommer bli det övar huvud taget?!

Post

Eftersänd post från Sverige skickas till resorten som ligger i aslutning till villamorådet där vi bor och det är lika spännande varje gång man går till den lilla korgen som ligger på receptionen. Tre gånger har det legat post till oss där - lite räkningar, Elloskatalog (fast jag bad dem att sluta skicka), rea på Mq & gymnasiereklam till Linus.

Inte så rolig post, men då vet man att det funkar i alla fall :-).

Phuuu 33 plus nu kl. 18.10. Varmt, men jag älskar det!




Måndagsmorgon

Ja, visst har vi fått lite rutiner här också. Linus har gått till skolan, Janne jobbar och jag borde ta tag i svenskakursen. Men jag tror jag väntar lite med det då en långpromenad på stranden, ett dopp i havet och sen sträcka ut kroppen på stranden lockar lite mer just nu.




Kantiang Bay

Vi fortsätter att utforska stränderna här på ön och igår (söndag) tog vi vespan till Kantiang Bay - även den var mycket mysig. Och lugn...

När vi åkte dit stötte vi även på ett gäng apor som satt och hängde vid en soptunna längs vägen. Försökte fånga dem på bild men de ville inte ställa upp.



Spicy seafoodsalad till lunch.


Ärvde en massagetid

En "klassmamma" blev sjuk idag så hon gav bort sin massagetid till mig. Stället är tydligen ett av det bästa här på ön och de som masserar där är utbildade till skillnad från de som masserar vid stranden. Visst det var jättebra massage, men jag tror att jag finner lika stor njutning på da andra. 

Lördag

Startade upp dagen med mysig frukost på uteplatsen och sen släpade vi iväg ett lass med tvätt. Handukar och lakan, kläder är det inte dags för ännu. Två veckor har vi bott i huset idag på pricken. Och vi verkligen trivs. Stortrivs. 

Kommer jag någonsin tröttna?

Papayasallad (Som Tam)
Ingredienser:
500 gr grön (omogen) papaya
Vitlök efter smak
Färsk chili efter smak
1–2 matskedar fisksås
Limejuice
Jordnötter
1-2 tomater
1 nypa strösocker
(Thailändska torkade räkor)

Tillagning:
Riv eller skär den skalade papayan i tunna strimlor. Blanda tomater vitlök, limejuice, jordnötter, chilli och fisksås, och palmsocker i en skål och krossa eller mosa ordentligt som om det var en stor mortel (som man använder i Thailand för att laga salladen). Tillsätt papayan och fortsätt att blanda någon minut. Smaka av salladen och tillsätt mer vitlök, chili, fisksås, etc. efter smak. Några torkade räkor gör salladen extra god. Servera med salladsblad eller vitkål i bitar.

Vid varje beställning av den här rätten är lyder orden - "pet man ma, thaistyle" då blir den stark. Jättestark.  Bäst. Bäst. Bäst. Men tusan vad den varierar från ställe till ställe.


Relax Bay

Stranden vi besökte i eftermiddags var liten och supermysig, ett stort plus att den ligger bara några minuter med vespan från oss.

Det fanns en resort med tillhörande restaurang på stranden, tyckte även att jag kunde se något litet massageställe också.


Pics

Jannes "kontor":



Linus spelar tennis efter skolan. På fredagar slutar de klockan 12.


Eftermiddag på tur

Janne jobbar lite kortare dag på fredagar så strax tar vi vesporna för att äta lunch & mysa på Relax Bay. Där har vi inte varit tidigare så det ska bli spännande.

Hoppas du får en härlig fredag!



Hej fredag

Idag kommer städis vid 9 tiden så då passar det bra med en timmes promenad på stranden, skönt både för städtjejen och för oss att inte vara här under tiden. Janne kilar upp "fiket" på gatan för att jobba (trådlöst internet finns lite här och var).   


Om Ashtanga yogan

Ashtangayoga definieras ofta som en idrottslig, fysisk och dynamisk form av yoga. Detta är utan tvivel sant om man tänker på hur krävande och imponerande övningen är och på att den ger ökad muskelstyrka, hälsa och livskraft. Ashtangayoga är dock mycket mer än en övning som tänjer och stärker kroppen.

Genom medveten andning, yogaövning, blickfokusering och koncentration kan man utveckla en god kroppskontroll, kontroll över sinnena och en medvetenhet om sitt inre. Enligt Sri K. Pattabhi Jois är ashtangayoga en stig som leder oss till "den ande som finns inom oss" eller vår verkliga natur.





Dagens Yoga

Det är jobbigt på Yogan, men idag fick jag en förklaring. Annelie, vår instruktiör, informerade om att det skulle bli extra tungt med passet idag eftersom att det är fullmåne.

För mig är det fullmåne varje pass...

Ström

Igår när vi var ute och åt middag gick strömmen, hela stranden blev helt "svart". Charmigt att det fortfarande blir så. Lite mindre charmigt att strömmen gick även i natt så AC:n var avslagen när jag vaknade - ganska så varmt... 

Thailands årstider

Större delen av Thailand har tre årstider; den svala, den varma och den blöta. Den svala årstiden börjar i november och sträcker sig till mars då den varma årstiden tar vid.

Precis som namnet antyder är det som svalast i Thailand under denna årstid då temperaturen kan krypa ner mot tio grader på nätterna. Det kan till och med förekomma lite snöfall i norra delen av landet men då måste man upp på riktigt höga höjder, runt 1500 meter över havet.

Den varma årstiden tar vid i mars och pågår till maj. Under den perioden stiger temperaturen som mest under hela året och når upp emot 39 grader. Den blöta årstiden sträcker sig sedan från juni till oktober då regnperioden kommer.


Tukkis


En tisdag på stranden

Här kan man skåda lugnet på "vår" strand, Klong Dao, igår mitt på dagen. Ingen hets direkt. Senare på eftermiddagen dök några thaiboxare upp, de körde lite träning & i samma veva passsade de på att vara med på kort. De bara ställde upp sig sådär, så jag hade inget val att fota dem... 




Läsning

Första veckan gjorde jag av med 2 av mina 2 böcker som jag hade med mig för avkopplingssyfte. Den ena var Bedragen av Katerina Janouch. Den var riktigt bra så mamma får nog ta med del 2 i denna romaserie - Systerskap.


Bedragen

Den andra var När kalla nätter plågar... av Jessica Andersson. Den var sådär.

När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var

Sopa med nöje

Efter stranden idag tog jag tag i lite husgöromål, ett rent nöje att vifta bort lite sand från stranden och blommor från det stora Orkidéträdet som ligger på terassen.



 

Vilken bok?

Funderar på vilken bok som får hänga med till stranden idag. Kanske båda? Frågan är sen vilken bok jag väljer att läsa ;-).


Lite pics

Så här ser vår entré ut:



Våran gata (för de större familjerna är det tuk-tuk som gäller):



Köket:



Linus rum (dock lite rörigare i normalt):



Mina killar på altanen (1:a inflyttningsdagen, det kan man se på brunfärgen):


Favvofrukt

Janne smyger runt och letar efter smarriga frukter, vi har våra favoriter som t ex Mango, Mangosteen & Drakfrukt.

Här var det dåligt utbud så vi stack vidare...


Yogis

Om en halvtimme är det dags för Yoga, det var skönt att vila ett par dagar så träningsvärken fick lägga sig. Så här ser "träningslokalen" ut, det är en hydda som står på höga pelare med utsikt över havet.


& Janne

Grattis min älskade man på namnsdagen.

JAN.


Kims dag

Min lilleplutt lilleboror är ingen liten plutt längre, hela 24 år nu. Många grattis kramar till dig från oss. Hoppas att du får en finfin födelsedag!



Mormor

Det finns ett gäng som hänger här på stranden. De sitter i skuggan under trädet, har egna sköna brassestolar plus att de nästan dagligen kör boule varje eftermiddag. När jag ser dem tänker jag på mormor. Hon skulle trivas här. Ingen tvekan!


Prisbild

Det var så kul när vi åt middag på ett litet, väldigt enkelt ställe här om kvällen. Våra maträtter kostade 40 b styck, drycken (stor Chang) kostade 70 b. 




Sunset


Varm lördag

Klockan 8 i morse var det redan 33 grader varmt. Efter en frukost med nybakat bröd från franska cafét ska vi strax kila ner till stranden.

Happy lördag :-).

Knådad

Tog en Oljemassage på stället som Janne besökte här om dagen - det var mycket bättre än där jag tog sist.

1 timme, 60 kr. Kan det bli bättre?!

Powerwalk på Klong Dao

När Bamibe var här passade det perfekt att ta en liten runda på stranen. "Vår" strand är 3 km lång och vi bor mitt på, så går man båda håller blir det alltså 6 km. Skönt men varmt.


Hej fredag

Varje fredag är det dags för städningav huset. Städfirman heter "Bambie" och består av en städtjej och en trädgårsfixare - känns som en bra rutin inför helgen!


Yogadag

Torsdag lika med Yoga! Klockan 9 imorse var det dags igen för ett 2 timmarspass, var lite skraj för hur det skulle gå då jag har sådan träningsvärk efter måndagens genomkörare. Men det gick bra!

Trist bara att jag är den personen som är minst vig i gruppen :-(...

Avstickare

Efter vi hade hämtat mopparna var vi så klart sugna på en tur, jag & Janne åkte ner till stranden Klong hin och hittade ett perfekt lunchställe där vi lång en stund och njöt.

Linus var i skolan ;-)


Snygg

Idag hämtade vi våra moppar, vi har hyrt dem på prov i 1 månad till att börja med. Ganska svårt att veta vad man har för behov så här i början så tänkte känna av lite först. 

Jag som suktat så efter en "retrovespa" när vi hyrt de senaste resorna men det har varit svårt att få tag på. Men nu såg jag till att det blev en - visst är den fin?!

Janne & Linus får dela på en vanlig (men mycket snygg) scootermodell.


Möte

Har just kommit hem från ett litet informationsmöte för "Thaimoutfamiljer".

Kvinnan som höll i mötet kom hit med sin man som "gått in i väggen" för 10 år sedan och har stannat här sedan dess. Man blir en aningens inponerad. 


Rosa & fina

Tog mig en pedikyr idag efter lunch så nu har jag nyfixade fina sommarrosa naglar.


2 timmars Yoga

Som sagt, min Yogakurs börjde idag. Phu - jag trodde att det var en "slapp" syssla, jag blev helt slut. Armar, ben & mage fick sig en omgång. Kursen är på 10 tillfällen 2 ggr i veckan. Längtar redan till torsdagens pass.


Tjänsteärende

Janne har åkt iväg på tjänsteärende till Krabi för att inhandla några kablar till husets "IT & kommunikationscentral" ;-). Linus är påväg till skolan och jag ska kila ner till Yogan och kolla läget (tror att det var idag det var uppstart för nybörjarkursen).


Regnet föll

I natt kom det en riktig regnskur - perfekt då slipper vi vattna Orkidéerna i trädgården.


Riktig måndag, dag 7

Ja, då är vi igång (iaf Linus) - dags för årets 1:a skoldag. Innan skolan myser vi med en frukost med nybakt bröd från franska cafét här på gatan. 

Jag smyger ner till stranden, väldigt varmt idag! På eftermiddagen kommer det in ett helt gäng med svarta moln som täcker himlen och det blir helsvart. Jag passar på att ta en promme, 6 km blir det om man går hela stranden.

För mycket bananer, dag 6

Idag hyr vi moppar, vi alla känner att vi vill ha mer koll på ön så vi bestämde att åka hela kusten söder över. Vi hamnade rakt över ön...

Jaja, vi kom till Koh Lantas Old Town vilket var väldigt trevligt så det gjorde absolut inget att vi körde fel! Vi strosa runt lite och åt lunch på "Frech Restaurang", Linus var sugen på kött och beställde in en biff med pomme (han åt upp pommen ;-). Jag & Janne blev mkt nöjda med våra thairätter (som vanligt!).

På vägen stannade vi vid ett elefantställe och bjöd en 3-årg babyelefant på vår inflyttningspresent - 5 kg bananer.

15.00 hade vi möte med Linus mentor i skolan. Mats verkar kanonbra och det visade sig att de stog framför oss i incheckningen på Arlanda - världen är liten...

Vi åkte in till Saladan även ikväll då vi hade mopparna kvar.

Inflytt, dag 5

Janne hämtade nyckeln till huset vid 8, skönt att lämna bungalowen och få lite större utrymme. Städfirman ska komma dit och totalstäda huset under dagen, Linus springer upp från stranden och håller koll. Han är ivrig att få komma i ordning och flytta in i sitt rum - det är så klart vi med!

Vid 17-tiden är de klara och verkligen älskar vårt nya boende! 

På kvällen åkte vi in till Saladan för lite husliga inköp & middag. Linus firar med en Pizza på restaurang Mr Pizza - tur nog så hade de även riktigt bra seafood där också.

 

Januari, dag 4

Välkommen januari, varmt välkommen. Normalt anser jag att januari är en ganska trist månad, kall, fattig och tom på händelser. Men inte denna januari!

Starta de upp denna nyårsdag med en promme på stranden, det låg en del raketer och annan skräp efter gårdagens firande men det städades upp ganska kvickt.

Idag var det även dags för första massagen, den var okej men inte riktigit sådär som man hande önskat - jag gillar när det går på med hårdnyporna, sådär så det gör lite "ontskönt". Betyg: 6 av 10.

Innan vi stack in till Saladan (stan) tittade vi förbi "vårt" hus för att få instruktioner och bra och ha information inför vår kommande vistelse. Det så mycket mysigt ut!

Middag på Lanta Seafood - helt okej! Mycket folk i rörelse, thailändare verkar ha stora gå-ut-och-äta-dagen idag.


Nyår, dag 3

Som sagt, det är svårt att förstå att det är Nyårsafton idag. Vi har en skön dag på stranden, vi iaktar alla thailändare som förbereder inför kvällens alla evenemang som kommer ske på restaurangerna här längs med stranden. Det tjoas i högtalare, de bär fram stolar & bord, riggas upp scener osv.

Vi har köpt biljetter till evenemanget på vår resort (som är obligatoriskt om man bor här över nyår, det är liksom inte vafritt).

Jag firar med att ta en footscrub - och det blev till att bli filad ordentligt under fötterna. Hoppas att jag kan gå på strandens heta sand framöver... Betyg: 4 av 10.

Gott Nytt År!

Koppla loss, dag 2

30 december och dagen före Nyår. Det känns märkligt, för bara någon dag sendan var det ju vinter, jul & kallt. Nu högsommar? Nyår? Svårt att få det att stämma.

Skön promme på stranden, vila, läsa och koppla av.

Middag i Saladan, 275 b för alla 3, sjuk billigt...

På plats, dag 1

Framme! Resan ner gick som en dans. Man flyger bra med Thai, så är det bara! Väl incheckade på resorten kilade vi ner till stranden. Solen, sanden, havet och Changen var härlig.

Det kommer bli bra det här. Mycket bra! Jag känner det.


RSS 2.0